Bijna Gratis Markt nieuwe stijl

De Bijna Gratis Markt is al 18 jaar een begrip in Haarlem als kringloopwinkel met fietsenwerkplaats. Er is van alles te koop voor een kleine prijs. Daarnaast worden er nieuwe en gebruikte fietsen verkocht. Zowel mensen als spullen verdienen een tweede kans. In deze winkel werken namelijk mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, met verschillende problematieken.

Oprichter, Dirk Boterblom, een door schade en schande wijs geworden ervaringsdeskundige, biedt een unieke begeleiding. Uit eigen ervaring weet Dirk Boterblom dat mensen kunnen herstellen en het juist pad kunnen (her)vinden. Menig deelnemer heeft met ondersteuning van Dirk nieuwe stappen in de maatschappij gezet. De Bijna Gratis Markt is een mooie werkplek voor mensen die nog veel met verslavingsproblematiek te maken hebben en dak- en thuislozen. Uit het isolement komen, regelmaat en ritme, ontwikkelen van zelfvertrouwen, trots zijn op je werk maar ook door afleiding voorkomen van terugval en minderen van middelengebruik.

Waar voorheen de focus lag op de OGGZ-doelgroep, wil de BGM ook dat mensen die hun leven al iets meer op de rit hebben, gebruik kunnen maken van het aanbod. Voor iedereen met afstand tot de arbeidsmarkt is het belangrijk om te ervaren hoe fijn het is om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Om mensen te leren kennen en een sociaal netwerk op te bouwen. Om weer te ervaren dat iedereen kracht en mogelijkheden heeft. Het goede pad op door een zinvolle werkplek. Leren samenwerken, de verantwoording hebben over bepaalde werkzaamheden, technische vaardigheden leren, klanten helpen of goederen verzendklaar maken zijn voorbeelden van de mogelijkheden. Kortom, er zijn allerlei arbeidsvaardigheden die geleerd kunnen worden bij de BGM. Om die werkplekken te realiseren hebben we de winkel letterlijke en figuur op zijn kop gezet. De producten zijn meer gesorteerd op categorie, waardoor er meer structuur en overzicht in de winkel is. Bij iedere productcategorie is een functieprofiel opgesteld met bijbehorende taken en werkzaamheden. Tevens ondersteund het nieuwe begeleidingsplan bij het inzichtelijk maken van de gemaakte vorderingen van de deelnemers. In de werkzaamheden en begeleiding wordt veel maatwerk geleverd omdat ieder persoon een andere begeleidingsbehoefte en achtergrond heeft. Interesse of vragen? Neem vooral contact op met de Bijna Gratis Markt. Via mail zijn we te bereiken via bijnagratismarkt@gmail.com of telefonisch met Dirk Boterblom; 06 551341544 (directeur) of Eva van Ingen; 06 21041563 (zorgcoördinator).